Kaneel

De herfst is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen helaas ook een dalende
weerstand. Seizoenskruiden zijn lekker maar goed voor je welzijn.
Kaneel heeft een
ontstekingsremmende werking en is in staat om virussen en bacteriën te bestrijden

Kaneel is niet alleen lekker maar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Het is
een zoet kruid en geeft je gerecht een natuurlijke zoete smaak. De kaneelboom is
een tropische boom waarvan de binnenste schors wordt geëxtraheerd en de
houtachtige delen eruit worden verwijderd. Wanneer de bast droogt rolt deze op,
de bekende kaneelstokjes.

 

Voor en nadelen van kaneel

Voordelen van kaneel

Kaneel heeft onder andere ontstekingsremmende eigenschappen, is goed voor het
denkvermogen, werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel, remt de groei van
schimmels en bacteriën, het heeft een warmend effect in je lichaam en komt de
spijsvertering ten goede.

Kaneel bevat ook vele gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, C, B2 en B6 en is
een bron van belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.

Nadelen van kaneel

Ondanks dat kaneel een natuurlijk middel is wil dit niet zeggen dat er geen nadelen
zijn. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, deze stof zit ook in andere planten,
zoals in tonkabonen en bergamot. Als je een speculaasje eet of een kopje kaneelthee
drinkt krijg je een beetje van deze stof binnen en dat is in een gewone hoeveelheid
niet zo erg. Wanneer je echter met  regelmaat een hoge doses coumarine neemt kan
dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen.

 

Ceylon en Cassia Kaneel

Ceylon kaneel

Ceylon kaneel, komt uit Sri Lanka en de zuidelijke delen van India. Het wordt
gemaakt van de binnenschors van de Cinnamomum verumboom. Deze kaneel heeft
een milde smaak. Een aanrader is om zoveel mogelijk voor Ceylon kaneel te kiezen.
Ceylon kaneel kun je in kruiden- of natuurwinkels kopen.

Cassia kaneel

Cassia kaneel komt van de Cinnamomum cassia (Cinnamomum aromaticum).
Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-China. Cassia kaneel vind je in elke supermarkt,
als stokjes of poeder. Deze is donker, bruinrood van kleur wordt beschouwd als kaneel
van een mindere kwaliteit.